Fastans inverkan på hjärnan

Fastans inverkan på hjärnan

Jay Richards, författare till Eat, Fast, Feast: Heal Your Body While Feeding Your Soul, fann att en av de största fördelarna med att fasta var mental klarhet efter ungefär en dag. Många tror att fastan gör oss yra, ofokuserade och besatta av mat. Inte Richards. Han påstår motsatsen. Men hur kommer det sig då att fastande gör oss mentalt klarsynta? Det troliga svaret är ketos, vilket innebär att din kropp bränner lagrat fett istället för blodsocker för att få energi.

Ketos leder till mental klarhet

Vi har ännu inte en fullständig bild av hur fasta ökar vår kognitiva funktion, men vi kan sammanföra bevis för att bilda en arbetsteori. En viktig del är ketonerna själva, som verkar vara ett hjärnbränsle med hög oktan. Ketoner, till skillnad från vanliga fettsyror, kan passera blod-hjärnbarriären. Och ketos, oavsett om det uppnås genom diet, fasta eller båda, är förknippat med mental klarhet. Många rapporterar att känslan är riktigt stark när ketonnivåerna i blodet når tröskeln till “näringsketos”, vilket är ungefär en mmol/l (millimol per liter).

Man har ännu inte forskat färdigt om fördelarna med fasta, men det råder redan enighet om vad som händer och varför. Under de senaste åren har forskare arbetat för att fastställa mekaniken för hur fasta påverkar hjärnan med hjälp av laboratoriemöss som ges löpbandsövningar under en fasteregim. Resultaten är mycket lovande.

Fastan underlättar inlärning och ökar vår motståndskraft mot stress

Hos försöksdjur stimulerar både fasta och träning produktionen av ett protein i nervcellerna som kallas hjärn-härledd neurotrofisk faktor eller BDNF. Detta protein spelar en viktig roll i inlärning, minne och generering av nya nervceller i hippocampus. BDNF gör också neuroner mer motståndskraftiga mot stress. Fasta utlöser en process som kallas autofagi, där celler tar bort skadade molekyler och dysfunktionella mitokondrier och stänger av celltillväxt. Så neuronerna är i ett läge av resursbevarande och stressmotstånd under fasta. När djuret och, får vi gissa, människan äter efter fastan, växlar nervcellerna till ett tillväxt-läge då de skapar massor av proteiner, växer och bildar nya synapser. Det är dessa cykler av metaboliska intervaller följt av vila som optimerar neuroplasticitet, inlärning, minne och hjärnans motståndskraft mot stress. Spännande, eller hur?

Jay Richards beskriver sin upplevelse av att fasta så här: “När jag väl gick över till den fastande livsstilen och slutade med socker förbättrades min mentala funktion så mycket att jag för alltid blev avskräckt att gå tillbaka.” Nu fastar han gärna innan en stressig presentation, medieintervju eller debatt. Den mentala klarhet han uppnår är sannolikt möjlig för de flesta, säger han. Det tar dessutom bara cirka två veckor att bryta ett sockerberoende.