Refeeding - Du blir vad du äter!

Refeeding - Du blir vad du äter!
Här kommer några tips om hur du kan äta när fastan är över. Refeeding är minst lika viktig som själva fastan. Nu ska de trasiga och bortstädade celldelarna ersättas med nytt, starkt och hållbart byggmaterial. Det är en förnyelseprocess där det är fördelaktigt att välja mat med lite extra omsorg. Uttrycket “du blir vad du äter” är kanske aldrig mer sant än dagarna efter fasta.

Rena råvaror och proteiner

Proteiner finns i nästan allt och normalt sett behöver man inte jaga dem, men just dagarna efter fasta är det klokt att fokusera på rena proteinkällor som t.ex. bönor, baljväxter, ägg, fisk, fågel och kött. Välj det du gillar och mår bra av!

I övrigt rekommenderas det som kallas “clean eating”, vilket innebär att man väljer bra, oprocessade råvaror (så nära sin ursprungliga form som möjligt) som tillagats varsamt med ingredienser fria från tillsatser, smakämnen och annat svårtolkat innehåll. Passa på att handla de vackraste grönsakerna du kan tänka dig och laga mycket mat när du väl lagar, så att det räcker till flera måltider. Kanske en värmande gryta med rostad pumpa och kikärter, serverad med het plommonchutney och grönkålssallad?

Hur vi äter är lika viktigt

Hur vi äter är lika viktigt som vad vi äter - inte bara hur ofta och hur mycket utan även hur vi har det och vilken känsla vi är i spelar roll. Det kan dessvärre vara så att vi glömmer att miljön runt oss, som generellt påverkar våra stressnivåer, även påverkar vår matsmältning och vårt näringsupptag. Vi behöver vara närvarande och ha matsmältningen aktiverad för att kunna bryta ner maten och ta upp näringen på bästa sätt. Är vi upptagna av annat, på språng eller väldigt stressade, är inte kroppen inställd på rätt frekvens för att kunna tillgodogöra sig det vi äter, hur nyttigt det än är. Vi riskerar då att ladda varje tugga med stressad energi. Sitt en kort stund och andas medvetet innan maten om du känner att du är uppe i varv. Eller vänta med att äta tills senare när det är lite lugnare - det alternativet har du i din verktygslåda om du har provat vår fasta.

Att tugga maten ordentligt för att nödvändiga enzymer ska frigöras är också riktigt bra! Om man känner sig som en idisslare, då gör man rätt! Att inleda måltiden med knapriga grönsaker för att komma igång med tuggandet är ett enkelt knep som man med fördel kan göra till en vana. Lycka till!