Autofagi: Nobelprisvinnande cellprocess

Autofagi

Att hård kalorirestriktion, alltså att äta mycket lite eller ingenting alls, är bra för hälsan kan förklaras av en process som kallas autofagi. Autofagi är en grundläggande mekanism i kroppen som bryter ner och återvinner cellens egna beståndsdelar. Ordet autofagi kommer från grekiskan, där “auto” betyder själv och “fagi” kommer från “phagein” som betyder äta. Autofagi betyder alltså självätande, eftersom det ser ut som att delar av cellens innehåll äts upp. År 2016 fick japanen Yoshinori Ohsumi Nobelpriset i medicin för sin banbrytande forskning på området.

Hypotesen är att celler under svält eller fasta tvingas bryta ner sig själva för att frigöra energi. Processen tar hand om uttjänta proteiner och annat skräp i cellerna, vilket leder till förnyelse.

Denna storstädning och återvinning på cellnivå ger ett långsiktigt hållbart resultat. Därför nämns fasta ofta som en viktig faktor i forskning som utvärderar vad som gör att vi lever längre och håller oss friska och starka även när vi uppnår hög ålder.

Mer om autofagiprocessen kan du läsa här på Diet Doctors blogg eller lyssna på Anna Sparres briljanta podd.